Patchworkový klub Znojmo

"Tvoříme, abychom si to užily, ne abychom se stresovaly…"

Pochoutka z bůčku (od Emy R.)

        5OOg vepřového bůčku,1 malá cibule,1 menší kapie-červená nebo žlutá na vzhled, 4 vejce, 4 stroužky česneku, 1 a 1/2 pol.lžíce strouhanky, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky , 2 lžíce jemně pokrájeného  pórku, 1 lžíce jemně nasekané petrželky, mletý pepř, sůl, grilovací koření nebo jiné koření dle svého uvážení.

  Postup: bůček nakrájíme na malé kousky, přidáme cibuli, kapii, petrželku, pórek, prolisovaný česnek, vejce, hladkou mouku, strouhanku, osolíme,opepříme a přidáme koření. Vše velmi dobře promícháme, případně po ochutnání dosolíme.
 Plníme do sáčku na tlačenku, chceme-li menší roládky použijeme „Obaly na játrovku nebo prejt -rozměr 100 x 550 mm“.
 Provázky svážeme nejdříve jeden konec, ještě prázdné obaly, a po naplnění zavážeme druhý konec. Naplněné sáčky vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme asi po dobu 80 minut. Uvařenou pochoutku vyndáme a necháme vychladnout.
 Potom odstraníme sáček a pochoutku nakrájíme na plátky. Podáváme s pečivem nebo i jinými přílohami. Velmi dobré jsou nakládané cibulky, nakládané papriky apod.

   My jsme směs doplnili vegetou a kořením „Adamovo žebro“ a ještě jsme nakrájeli na kostičky 30 dkg šunkového salámu.
  Z bůčku jsme na začátku odkrojili kůži a tu jsme nechali povařit v osolené vodě do měkka a pak pomleli – a tuto fáš jsme přidali též do směsi, lépe se spojí roládka.

    Zbojnická roládka:  1kg libovějšího bůčku, 30 dkg mletého masa, 30 dkg měkkého salámu (jakýkoliv), 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička koření do mletých mas nebo grilovací koření, 2 špetky soli, 1/2 lžičky pepře, 3/4 lžičky drceného kmínu, 1 vejce.

 Postup: Bůček rozkrojíme podélně na polovinu, ale nedořízneme, tak rozložíme na plát. Z obou stran maso naklepeme, osolíme, okmínujeme.
          V misce řádně prohněteme mleté maso se všemi přísadami a směs poklademe na rozložený plát masa, běžně zabalíme, zavážeme provázkem (režnou nití) a vložíme do pekáčku. Můžeme obložit nakrájenou cibulí, česnekem a podlijeme vývarem nebo jen horkou vodou. Pečeme asi 1 a 1/4, až 1,5 hodiny za občasného podlévání.
   Může se podávat teplé s jakoukoliv přílohou nebo studené jako pochoutku.

RSS 2.0 | Trackback | Komentáře |

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.