Patchworkový klub Znojmo

"Tvoříme, abychom si to užily, ne abychom se stresovaly…"

Patchwork v klášteře!

  Už název pro těchto pár řádek  se může zdát pro nezasvěceného čtenáře velmi podivný.Tato dvě slova však přesně vystihují situaci, která se odehrávala ve dnech 22. až  27.května tohoto roku . Pro 22 žen z Moravy , Čech a Rakouska, které se věnují šití patchworku, se stal klášter v Želivě druhým domovem. Již v pátek, kdy jsme jednotlivě přijížděly do tohoto překrásného prostředí, to vypadalo, že s velkými kufry, taškami a různými kabelkami,  přijíždí  ženy, které byly právě  nedobrovolně vystěhovány ze svých domovů,. Ale každá kupodivu s úsměvem na rtech, a to ještě   mnohým  pomáhali se stěhováním velmi ochotně manželé.. Stoly ve dvou učebnách byly velice brzy obsazeny, účastnice kurzů patchworku  byly ubytovány a  postupně se začaly zkušebně ozývat šicí stroje. Po společné večeři jsme se v učebně vzájemně představily, i když většina přítomných se již znala z dřívějších různých setkání a kurzů.

     Co nás čekalo?  Dvě lektorky –  Hanka z Pelhřimova a naše Jitka ze Znojma – měly pro nás připraveny různé kurzy a Jitka přestěhovala do kláštera téměř celou Mozaiku. Nákupní orgie zavládly u všech žen a každá z nás nevěděla, zda má šít nebo vybírat a nakupovat tolik nutně  potřebné látečky. Normální smrtelník by potřeboval  kyslík, elektrošoky a lékaře rychlé pomoci, kdyby  spatřil, jak nádherné látky a vzory okamžitě s radostí , jiskrou v oku a elánem  každá rozřeže a snaží se je sešít  úplně jinak dohromady . Šicí stroje začaly hučet  od rána asi od 8.30 a pouze v čase oběda a večeře se rozhostilo nádherné ticho. Netrvalo však dlouho a nažhavené šičky opět vytvářely krásná textilní díla. Aniž by nás  kdokoliv nutil, šily jsme  téměř  12 – 14 hodin denně, a teprve po 22.hodině jsme se většinou oddávaly volné zábavě. Náš pobyt v klášteře nebyly ale žádné galeje! Každá z žen mohla podle svých potřeb a své nálady jít odpočívat, odejít na procházku, nebo využít  možnosti od Hanky a ulehnout do kalhot na podporu lymfy. Nutno říci, že jsme všechny dodržovaly zásady zdravé výživy a pitný režim.
  Areál kláštera je obrovský a jeho  oduševnělou atmosféru a ticho narušovaly velmi často  salvy smíchu.  Ve všech pokojích a chodbách jsou vysoké stropy, kde i při největší snaze o  šepot byl zvuk perfektně zesílený.V průběhu pobytu docházelo k různým situacím, které není možno zveřejnit, ale které vždy spolehlivě odbouraly zúčastněné.  Ve středu dopoledne nám Hanka zajistila návštěvu v Pelhřimově –  továrně Spokar, která se zabývá výrobou kartáčů. Před večeří jsme si prohlédly s panem  farářem  Tadeášem konvent a kostel Narození panny Marie. Většina z nás se zúčastnila hromadného focení ve slušivých zástěrkách a musím říci, že bylo dobře, že nevznikl  zvukový videozáznam. Silně bychom totiž konkurovaly všem kanálům naší veřejnoprávní i komerční televize. Ne na  všechny zážitky  se dá  nyní zavzpomínat – kdo tam nebyl, může opravdu  litovat !
      A co závěrem?  Již  po vystoupení z auta jsem pocítila jedinečnou oduševnělou a uklidňující atmosféru tohoto překrásného  kláštera a jeho okolí.. Při tomto  pobytu jsem se seznámila s mnoha stejně zapálenými  a příjemnými  ženami a s novými technikami šití patchworku . A pokud opravdu smích léčí a prodlužuje život, pak se máme na co těšit. A  proto  – pojedeme  příští rok zase .Sice to neplatí VZP, ale o to více si toho budeme považovat. Moc děkuji Jitko a Hanko za perfektní  pobyt !!!  Vzpomínám na všechny a všechno a mějte se fajn, Renča.

 

RSS 2.0 | Trackback | Komentáře |

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.