Babiččiny buchtičky (ze zájezdu do Polska – Ostravy – Fulneku)
11 června, 2019 v 14:12 |
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
3 žloutky
1 dl oleje
10 dkg majonézy
1/4 l mléka (4 lžíce cukru)
sůl
1 kostka droždí
rum, rozinky
Tvarohová náplň:
1 a půl kg tvarohu (odkapaný, vylisovaný) – máme víc tvarohu než těsta!
18 lžiček cukru
trochu vanilky z lusku
citron. kůra
1 žloutek
Sypání:
15 dkg polohrubé mouky
15 dkg krystal. cukru
5 dkg másla + 5 dkg sádla
dle chuti naškrábat vanilku z lusku
Postup – osvědčené vychytávky:
- nechá se vzejít kvásek, zpracuje se těsto – už se nenechává kynout, hned se vykrajují koláčky: těsto se rozdělí na 4 díly, znovu každý na 4 díly. Pomazat těsto olejem a na ploše též pomazané olejem se dělají malé koláčky
- na tvarohovou náplň se dají až nahoru okapané rozinky namočené v rumu
- koláčky se dají na pečicí papír a zapne trouba pro vyhřátí na 180°C (tu dobu, než se zahřeje, nám koláčky kynou)
- po vytažení upečených koláčků z trouby se postříkají rumem
- výborné jsou odleželé