Patchworkový klub Znojmo

"Tvoříme, abychom si to užily, ne abychom se stresovaly…"

Pokračování korespondence v roce 2009

Náš dopis č. 4:

15.2.2009

     Milí přátelé!

         Zdraví vás vaši čeští přátelé z města Znojma. Naše prosincová výstava je již minulostí. Jsme velmi rády, že se všem jejím návštěvníkům líbila. Nyní připravujeme společnou přikrývku našeho klubu pro jarní výstavu v Praze. Chceme na ní zobrazit typické stavby našeho města – městskou věž, chrám sv. Mikuláše, rotundu, vinný sklep a typické plodiny našeho okresu – meruňky, broskve a vinnou révu. Každá z nás ušije jeden, dva bloky podle ústředního námětu a nejlepší patchworkářky – naše kolegyně pak vše spojí, proquiltují a přikrývku dokončí.

     Na vás jsme také nezapoměly. Napadlo nás, že bychom i pro vás mohly zhotovit něco podobného při dodržení rozměru 50 x 50 cm.

     Jak se vám daří? Napiště trochu více o vás, o vaší práci a vašem městě. Zima je u nás teplá. Teploty se pohybují od  +5 do -10° C. Sníh zde téměř není. Jen na horách.

        Přejeme vám všem zdraví, štěstí a  úspěchy.

                          Členky patchworkového klubu a Marie ze Znojma

Odpověď 4a:                                                    

15.2.2009

        Milí přátelé ze Znojma.

     Jsme velmi rádi, že jste na nás nezapomněli. Máme také hodně práce s přípravou výstav. Připravujeme se a šijeme. Na jaře jdou výstavy jedna za druhou.

     Je mi příjemné (milé), že se vám zalíbil nápad ušít společnou přikrývku a budu ráda, když měco zbude i na nás. A když ne, nedá se nic dělat.

     Dnes vám pošlu fotografii, která byla nasnímána z mého okna. Tak vypadá krajina za mým oknem: je tu hodně sněhu, silné mrazy, vánice. Je tu krásně, ale chladno. Na vašich fotografiích je vidět, že sních u vás v zimě většinou neleží.

     Co nejdříve projdu fotografie našeho města a několik vám jich pošlu. Naše město je mladé. V toce 2010 mu tude teprve 40 let. Ve městě žije 47 tisíc obyvatel. V okolí jsou další města a vesnice, Společně se setkáváme a přátelíme se.
Také chystám výstavu k 8. březnu, pak budeme mít výstavu v dubnu, potom dvě výstavy v létě, v červnu a červenci.

     Jsem moc ráda, že jste na nás nezapomněli.

     Nashledanou, s úctou  

                                      Antonina Kuzněcová

 

Odpověď 4b:

16.2.2009

Milá Marie a členky patchworkového klubu.

Posílám vám několik fotografií našeho mladičkého města Sajansk, které vyrůstá přímo z tajgy. To znamená, že není budovámo na místech starého původního osídlení, ale je postaveno na novém místě, kde dosud rostl hustý borový les – tajga. Borovice nás obklopují ze všech stran, do jejich korun se díváme z našich oken. Naše město není příliš velké, je kompaktní a je možno je obejít za krátkou dobu.

V zimě je u nás vždy mnoho sněhu a také velké mrazy, které dosahují téměř 50 stupňů.
Pracuji v muzeu a projekt Sajanská přikrývka je naším projektem.

Později vám pošlu další snímky, abyste se s naším městem mohly blíže seznámit.

     S úctou  Antonina Kuzněcovová

        

 
Odpověď 4c:

16.2.2009

      Marie. Posílám vám další snímky našeho města.

     Naše město, jak vidíte, není moc velké, ale plné zeleně. Sníh u nás leží od listopadu do dubna. V květnu kvete rododendron – růžový keř, jako sakura v Japonsku – Daurský rododendron – to je jeho botanický název.

Příště vám pošlu fotografii obrazové galerie.
     Nashledanou

  

Dopis č. 5 – průvodní dopis k balíčku
autor – Jitka Kubíková

13.5.2009

     Drahé přítelkyně.
     Zdravíme co nejsrdečnění Vás i Vaše město Sajansk, přijměte pozdravy od všech členek Patchworkového klubu Znojmo.
     Doufáme, že s tímto dopisem přišla v pořádku i námi slibovaná zásilka ušitých bloků a časopisy zaměřené na patchworkové techniky a další ruční práce. Námi ušité bloky jsou barevně i vzory různorodé, tak jak se liší nálady, povaha a zručnost členek našeho klubu. Doufáme, že budou vhodné do Vámi připravované expozice Sajanská přikrývka a alespoň částečně vyjádří naše vřelé pocity a podporu pro tuto slavnostní výstavu. Budeme rády za bližší informace o přípravách a průběhu vlastních oslav spojených s výročím vašeho města.
     Naše spolupráce úspěšně pokračuje již druhým rokem, nyní jsme dokončily jeden společný projekt. V budoucnu chceme naší spolupráci věnovat více prostoru a informací na našich stránkách. O tom přemýšlíme s našimi členkami a o nápadech a dalších návrzích Vás budeme informovat v dalších e-mailových dopisech.
     Měsíc květen je ve Znojmě plný slunce, květů a vůní, a už letních teplot. Přejeme i Vám krásné léto, čas dovolených a spoustu příjemných chvil strávených s patchworkovým šitím.

      S pozravem členky Patchworkového klubu Znojmo

* Bloky na výstavu Sajanská přikrývka ušily naše členky:

1. Jitka Kubíková                                    6. Věra Fousková

2. Renata Kalová                                     7. Eva Linhartová

3. Hana Maxerová                                    8. Mirka Buchtová

4. Božena Buchtová                                 9. Drahomíra Lesniaková

5. Vlasta Robotková                                 10. Marie Janoušková

Do balíčku jsme přibalily také 2 časopisy ŠVADLENKA

Dopis č.6:                                                           

14.5.2009

            Milí přátelé.

     Včera jsme odeslali leteckou poštou balík s dopisem, dvěma časopisy a bloky pro vaši výstavu Sajanská přikrývka. Doufáme, že za několik dní vše v pořádku dostanete. Budeme čekat na vaše sdělení.

Se srdečným pozdravem členky Patchworkového klubu Znojmo

 

1. odpověď na č.6:

17.5.2009     12.37

     Přijela jsem ze služební cesty a čekala na mě hromada dopisů. Div nerozlomila poštovní schránku. Ale nejpříjemnější z nich je ten od vás. Děkujeme. Hned, jak dostaneme balíček, napíši.
     Obrovské díky

Antonina

2. odpověď na č.6:

17.5.2009     12.47

     Děkujeme přátelé, že jste nás včas upozornili na naši zásilku. Nám už vypnuli topení a vzápětí napadl sníh. Takže vy nás zahříváte svými srdci, myšlenkami na nás a vašim štědrým sluncem.

Antonina

————————————————————————-
Dále jsme obdrželi několi fotografií z „jarní“ sajanské přírody – čerstvě napadý sníh na rozkvetlých květech a pohádkové zasněžené město, ulice a park.

         

2.června přišla ze Sajanska tato zpráva:

Dobrý den.

Zatím jsme váš patchworkový dárek nedostali.Stále čekáme.
Jakmile ho obdržíme, hned vám sdělím.

 
                   S úctou    Antonina

 

11.6. 2009 radostná zpráva ze Sajanska:

Marie. Dostala jsem balíček a velmi vám za něj děkuji.

To byla taková radost! Ani si to neumíte představit! Každá vaše práce je nádherná! Jaká kvalita! Výborné!. Zvláštní!

Za dva dny jsem odvezla vaše patchworkové bloky na výstavu do Irkutska a tam jsem je všem ukazovala! Všichni byli nadšeni a obdivovali vaše vlastní tvůrčí práce pro náš projekt.

 
Všechny bloky jsem vyfotografovala a co nejdříve je zveřejním na internetu. Vás pak budu informovat, abyste mohli shlédnout své práce.

 
Časopisy, které jste nám poslali se nám rovněž velmi libily. Kdopak je ten andělíček s jehličkou na každé stránce? To je nějaký mýtus, který má vztah k patchworkovému šití?

 
Děkuji. Hluboce se vám klaním, drahé patchworkářky.

 
       Vaše Antonina.

 

12. 6. 2009: naše odpověď ze Znojma:

Milá Antonino.

 
    S radostí jsme si přečetly Vaše sdělení, že jste v pořádku dostali náš balíček. Velmi Vám děkujeme za nádherné ocenění našich prací – patchworkových bloků. Jsme rády, že naše bloky, které jste odvezla ukázat do Irkutska se setkaly s úspěchem a všem se líbily.Pro členky našeho Patchworkového klubu zveřejníme, jako vždy, na našich www stránkách český překlad Vašeho dopisu.

A  nyní k Vašemu dotazu  týkajícímu se andílka v časopisu Švadlenka.

andílek s tužkou –  typy, rady

andílek se šátkem – rady pro šití

andílek se šicím strojem – rady k technice, metody práce

andílek s cihlami – obtížnost techniky

 
          Se srdečnými pozdravy

      Marie jménem členek Patchwork klubu Znojmo

 

Náš dopis ze 16.8.2009:

    Milá Antonino, milé přítelkyně.

       
 
Postupně se vracíme z letních dovolených, které jsme prožili různě. V lesích, u řek a rybníků, na chatách, u moře nebo při poznávání jiných zemí, jejich měst, přírody, kultury, historie, zvyků atd.

       Na konci srpna se sejdeme na schůzce našeho patchworkového klubu a kromě jiného si jistě popovídáme i o našich zážitcích.

       V červenci jsme měli prodejní výstavku patchworkových drobností v rámci Okurkových dní, které proběhly v našem městě. Okurky jsou totiž jednou z typických plodin našeho okresu a jsou známé po celém světě.

Kromě výrobků lidových řemesel jako je hrnčířství, kovářství, košikářství, pernikářství, řezbářství a pod. si návštěvníci poslechli i lidovou hudbu a shlédli lidové tance.

      Na začátku září budou naše patchworkové výrobky součástí Slavností chleba v nedaleké vesnici Slup.

      Máme k vám prosbu. Sdělte nám, prosím, vaši internetovou adresu, tzn. www stránky. Také napište o přípravách 4O. výročí vašeho města.

     
      Zdravíme vás a posíláme několik dalších fotografií našeho města.

       
 
       Těšíme se na vaši odpověď.

                 
       za členky Patchworkového klubu Znojmo

Marie

 

Obsah odpovědi ze Sajanska potřebuje malé vysvětlení (od Marušky):
——————————————————
 
Dopis jsem odesílala v 17,30 hod našeho středoevropského času. Sajansk leží východně od nás a jeho čas se liší o 6 hodin. Přesto ředitelka galerie paní Antonina odpověďela okamžitě i když u nich byla téměř půlnoc.

Znění dopisu:

   Ach! Jaká nádhera. Vaše město je překrásné. Přímo pohádkové. U nás už je noc. Oči se mi samy zavírají. V nelbližší době vám o všem napíši podrobněji a také přidám fotografie. Stejně jako vy, i my končíme své dovolené a vracíme se do práce. Čekejte, brzy vám vše pošlu.

  Antonina

RSS 2.0 | Trackback | Komentáře |

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.