Patchworkový klub Znojmo

"Tvoříme, abychom si to užily, ne abychom se stresovaly…"

Výlet do modrotiskové dílny v Olešnici 2.3.2008

Od dlouho plánované akce nás neodradilo ani sobotní varování před vichřicí, ani celodenní déšť v neděli. Vyjeli jsme (mezi námi děvčaty byl i jeden řidič – muž) ze Znojma podle plánu v devět hodin a za dvě hodinky jsme byli v Olešnici. Chvilku jsme počkali na kolegyňky ze Slovenska a pan Danzinger mohl začít s výkladem. Jeho zasvěcené vyprávění nás všechny zaujalo, dozvěděli jsme se o historii modrotiskové dílny, o stavu řemesel v Olešnici a hlavně, jak se modrotisk vůbec vyrábí.

druzba.jpg majitel_1441.jpg barveni_1433.jpg forma_1440.jpg

Pan majitel nám ukázal několik druhů forem na tisk, předvedl samotný způsob tisku, poutavě vyprávěl o výrobě a možnosti oprav starých a vzácných tiskařských forem. Dozvěděli jsme se, jak se látky barví, suší a mandlují. Samozřejmě jsme neodolaly a snad každá jsme si nějaké látky nakoupily jak pro sebe, tak i do klubu na společnou práci. Dokonce jsme několik vzorků v dílně vykoupily!

vzorniky.jpg nakupujeme_1464.jpg platime_1468.jpg drobnosti_1451.jpg

Na oběd nám paní Danzingerová připravila výborný kuřecí řízek a ani zákusku se šlehačkou nešlo odolat. Výlet se nám opravdu vydařil a tak jsme vděčni Jitce za výborný nápad a zorganizování této exkurze a velké poděkování patří také našim řidičům Renatě, Šárce a panu Holíkovi.

vprodejne.jpg prodej_1457.jpg polstare_1454.jpg

RSS 2.0 | Trackback | Komentáře |

Napsat komentář

You must be logged in to post a comment.